CUMHURİYET DÖNEMİNDE TİYATRO (1950-1980 Dönem)

1950’li yıllarda edebiyatımızda yaşanan değişim tiyatroda da kendini göstermiştir. Göçler ve kentlerde işçi sınıfının oluşumu, köy ve köylü sorunlar tiyatroda da ele alınmaya başlanmıştır.

Bu dönemde eğitim ve sorunları ön plana çıkmış, kuşaklar arası ve eğitimli ve cahil arasındaki çatışmalar işlenmiştir.

1930’larda eserler vermeye başlayan Necip Fazıl, Nazım Hikmet, Ahmet Kutsi Tecer, Ahmet Muhip Dıranas gibi isimler bu yıllarda da eser vermeye devam etmiştir.

Dış ülkelerde oyunu sahnelenen ilk Türk yazarı unvanını alan Cevat Fehmi Başkut dönemin en ünlü tiyatro yazarıdır.

Ahmet Muhip Dıranas, şair kimliğiyle tanınmasına rağmen O Böyle İstemezdi ve Gölgeler adlı tiyatro oyunlarını yazmış ve bu oyunlar Şehir ve Devlet Tiyatrolarında sahnelenmiştir.

1960’lı yıllarda da oyun yazarlığında gelişmeler artarak devam etmiştir. Geçim sıkıntısı çeken orta hâlli memurun, emekçinin, küçük esnafın da kahraman kadrosuna dahil olduğu görülür. Bu yıllarda tiyatro yazınında konular da çeşitlenir. Köy ve kasaba ortamını işleyen oyunlar, tarihe yönelen oyunlar yazılmıştır.

Bu dönemde geleneksel tiyatronun yerine soyutlamalara giden, farklılıklar arayan bir tiyatro anlayışı kendini gösterir. Bu arayışlar yazarları epik tiyatro, absürt tiyatro gibi öncü türlere yöneltmiştir.

Oktay Rifat, Melih Cevdet, Refik Erduran, Turgut Özakman, Nezihe Meriç, Turan Oflazoğlu, Orhan Asena, Güngör Dilmen, Necati Cumalı bu dönem tiyatro yazarlarımızdan bazılarıdır.

CUMHURİYET DÖNEMİNDE TİYATRO (1923-1950 Arası Dönem)

Tiyatro Terimleri

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.